Wat doet een virus scanner nou precies?

Je hebt vast wel eens van virussen gehoord en e is ook een grote kans dat je een virus scanner op je computer hebt geïnstalleerd. Veelal is dit het eerste wat je doet bij de aanschaf van een nieuw systeem. Overal hoor en lees je dat je het systeem goed moet beveiligen tegen online dreigingen. Maar wat doet een virus scanner nou precies? En hoe houdt het de virussen tegen?

Virus
De meeste virussen die online rondt gaan bezitten vaak malware. Deze malware nestelt zich in een bestaand bestand die al op je computer staat. Daarna gaat de malware een eigen leven leiden en kunnen onder andere instellingen aan je systeem worden aangepast. Daarnaast komt het ook vaak voor dat privé gegevens en bestanden naar derde partijen worden doorgestuurd zonder dat de gebruiker dit weet of hier toestemming voor gegeven heeft. Ook kan een virus ervoor zorgen dat al je bestanden en foto’s van je computer worden gewist. Er zijn in het verleden ook veel virussen geweest die je computer als het ware op slot zetten. Daarna
gratis viruscanner installerenkwam er een beeld op het scherm waarbij geld werd gevraagd om je computer weer te deblokkeren. Sommige mensen die dit bedrag betaald hadden hebben nooit meer wat van de makers van dit virus gehoord. Ook hun computer was niet ontgrendeld.

Ook tegenwoordig worden er nog steeds nieuwe virussen gemaakt, terwijl het maken en het in omloop brengen van een virus strafbaar is. De dreiging voor virussen en malware blijft dus hoog en het is van belang je computer hier tegen te bewapenen.

Hoe komt een virus binnen
Er zijn verschillende manieren te onderscheiden waardoor een virus je systeem kan besmetten. Eén van die manieren is per mail, de zogenoemde spam mails. Daarin wordt de lezer van de mail verzocht om de link te volgen die in de mail staat, daarna kom je op een speciale pagina die is geïnfecteerd. Op die manier wordt ook je computer besmet. Daarnaast is er nog een manier, en dat is via gaten in bestaande software. Om de software van bekende programma’s gebruiksvriendelijk voor iedereen te houden kan de ontwikkelaar het programma niet helemaal dicht timmeren. De virus makers gaan opzoeken naar deze gaten en schrijven hier virussen voor die mensen opzoeken die in het bezit zijn van de software. Een heel groot deel van de virussen komen op die manier binnen. Het is dan ook van belang om altijd updates te installeren van software, daarin worden vaak gaten gedicht.

De virus scanner
Er zijn vele verschillende soorten scanners actief op de markt. Dit komt omdat iedere computer gebruiker eigenlijk wel een virus scanner nodig heeft. Daarnaast heeft iedere gebruiker ook zo zijn eigen wensen. Zo heb je mensen die willen betalen voor een virus scanner en daarbij een compleet pakket krijgen. Andere gebruikers willen het liefst zo min mogelijk extra opties en zijn al tevreden met een gratis virus scanner. De beveiligingsfuncties van allebei de versies zijn gelijk aan elkaar. Echter ontvang je bij de betaalde virus scanner veel meer extra opties die altijd van pas kunnen komen.

Het ontdekken van een virus
Door de virus scanner regelmatig je systeem te controleren op virussen kun je nagaan of je besmet bent geraakt. Daarnaast ben je er snel bij als dit het geval blijkt te zijn. De meeste virus scanners hoef je niet actief te laten scannen, maar draaien zij altijd op de achtergrond mee om je zo tijdens het surfen veilig te houden van bedreigingen. Als een virus scanner een bedreiging heeft gevonden word je in de meeste gevallen gewaarschuwd. Hierop kun je actie ondernemen, waaronder om het bestand waar het virus in zit vakkundig te verwijderen. De virus scanner is er voor gemaakt om je andere bestanden hierbij veilig te bewaren.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail