Online virusscan

Als je er niet zeker van bent of je systeem geïnfecteerd is door een virus kun je uiteraard de virusscanner die op je systeem is geïnstalleerd starten. Na een tijdje krijg je in een overzicht te zien of je systeem besmet is geraakt. Om er helemaal zeker van te zijn of je systeem besmet is kun je er altijd voor kiezen een online virusscan te starten. Deze virusscan hoef je van te voren niet te installeren, maar kijkt je systeem wel na.

Wat doet een online virusscan
De functie van een online virusscan is eigenlijk hetzelfde als die van een virusscan die je geïnstalleerd hebt, namelijk het opsporen van virussen op je computer. Vaak kun je bij de online virusscan dan ook een aantal mappen of bestanden selecteren die je specifieke wilt laten testen op virussen. Op die manier kun je snel zien of er toch iets met bepaalde bestanden aan de hand is en kun je daarna alsnog actie ondernemen. Ook beschikken de online scanners over een functie om snel te kunnen scannen. Als je deze scan aan vinkt worden alleen de delen van je systeem gescand waarvan bekend is dat daar vaak de kritieke bedreigingen zitten. Een snelle manier om je systeem te controleren.

Waarom een online virusscan inschakelen
Als je niet zeker bent of je huidige virusscanner die je geïnstalleerd hebt wel alle virussen en bedreigingen weet op te sporen kun je er altijd voor kiezen om een online virusscan te laten draaien. Dit is dan een second opinion als het ware. Dit kan soms handig zijn omdat niet iedere virusscanner altijd even bekend is met de allernieuwste virussen. Hierdoor kan er wel eens iets tussen de scanner door glippen. Het voordeel van een online virusscan is dat deze altijd up-to-date is en bekend is met de nieuwste bedreigingen. Dit komt omdat het geen geïnstalleerd programma is die de virus definities ergens anders vandaan moet halen.

Het kan ook zijn dat de online virusscan meer bedreigingen vindt dan een andere scanner. Dit komt onder meer doordat iedere scanner zijn eigen methodes heeft om virussen en bedreigingen op te sporen.

De online virusscan als vervanger
Hoewel de functie van een online virus scan hetzelfde is als de normale en gangbare virusscanners kan je de online versie niet als vervanger zien. Dit komt vooral omdat de online virusscan je systeem niet continue beschermd en alleen op bedreigingen scant als je de virusscan actief aanzet. Hierdoor kan het niet als volwaardig alternatief van software worden gebruikt. Toch zijn de online virusscanners erg handig om bijvoorbeeld die extra bevestiging na te vragen.

Neppe virusscanners

Helaas zijn er ook veel online virusscanners te vinden die nep zijn en geen juiste voorstelling van zaken geven. Hierbij kan het ook voor komen dat de online virusscan juist vraagt om iets te installeren wat malware bevat. Dit is vooral bedoeld voor mensen die op zoek gaan naar oplossingen en zo denken hun systeem te kunnen controleren op infecties. Vaak geven deze scanners ook van te voren al aan dat u mogelijk besmet bent en dat u de online scan moet gebruiken om hier weer van af te komen. Echter is het voor een online virusscan niet mogelijk om van te voren al te weten wat er op je systeem staat. Hier moet de scanner eerst je systeem moeten hebben gecontroleerd.

Er zijn echter ook veel officiële ontwikkelaars van virusscanners die als extra service een online scan aanbieden. Deze zijn uiteraard wel te vertrouwen en je kunt dan ook met een gerust hart deze scanners starten. Op die manier weet je zeker of je systeem nog veilig is en kun je je privacy gegevens en bestanden optimaal beschermen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail