Kan ik een virusscanner gratis gebruiken?

Als je je eigen computer systeem zo goed mogelijk wilt beveiligen zal je al snel over moeten gaan tot het installeren van een virusscanner. Er zijn veel software ontwikkelaars die allerlei verschillende programma’s en pakketten aanbieden. Zo zijn er naast betaalde virusscanner ook heel veel gratis virusscanners. Waar moet je opletten als je je virusscanner gratis wil installeren? En ben je nog wel beschermd als je een virusscanner gratis in gebruik neemt?

Dat je een virusscanner tegenwoordig nodig het om veilig en beschermd op het internet te kunnen, daar is iedereen wel achter gekomen. Vaak ook door schade en schande wijs geworden. Toch willen de meeste mensen geen betaalde pakketten aanschaffen. De software ontwikkelaars van virusscanners spelen hier handig op in door virusscanners gratis aan te bieden. Op die manier kan iedereen over een anti virus programma beschikken.

Wat doet een gratis virusscanner
De meeste programma’s die je gratis kunt gebruiken zijn eenvoudige versies van de betaalde software. Ook zijn de gratis programma’s vaker meer uitgekleed dan de betaalde versie, dit zie je vooral terug in het aantal extra functies dat wordt geboden. De bescherming van een gratis virusscanner is echter hetzelfde als die van de betaalde versie. Dit komt omdat de ontwikkelaar van de virusscanner gratis gebruikers kennis wil laten maken met hun software. Uiteindelijk hopen de fabrikanten uiteraard dat je later besluit om een betaald pakket aan te schaffen. Echter is voor de meeste gebruikers een virusscanner gratis gebruiken net zo toereikend. Het is dus ook goed mogelijk dat je met de gratis versie blijft werken.

Doordat fabrikanten een virusscanner gratis aanbieden proberen ze je kennis te laten maken met hun producten. Vaak tref je dan ook enige vorm van reclame aan in de gratis versie. Dit alles om je te laten zien welke producten ze nog meer beschikbaar hebben. Echter wordt er niet aan de bescherming getornd van de virusscanner. Dit zou veel slechte en negatieve reclame opleveren voor de ontwikkelaar. Daar zitten ze uiteraard ook niet op te wachten.

Extra functies
Als je een virusscanner gratis gebruikt ben je dus net zo goed beschermd als bij een betaalde versie van het programma. Echter wordt er wel onderscheid gemaakt qua aantal functies die worden aangeboden. De meeste gratis programma’s kunnen alleen scannen op virussen in je systeem. Ben je daarnaast op zoek naar meer functies, instellingen en opties, dan is het aan te raden om naar de betaalde pakketten te zoeken.

De extra functies waar de meeste gratis varianten niet over beschikken is onder andere een slimme firewall die volledig naar eigen inzicht is in te stellen, ouderlijk toezicht en controle op spam in je e-mail. Echter zijn hier ook altijd weer andere programma’s voor te vinden. De meeste mensen willen al deze functies eigenlijk het liefst in één programma bij elkaar hebben. Als je daar naar op zoek bent is het aan te raden om voor de betaalde pakketten te kiezen. Op die manier weet je dat je alles naar eigen hand kunt zetten. Echter zijn de meeste mensen hier niet kundig genoeg voor en zijn de gratis virusscanners ook al toereikend genoeg voor hetgeen ze de computer gebruiken.

Als je dus op zoek bent naar bescherming van je systeem tijdens het normale surfen langs de bekende websites. Dan zit je eigenlijk al goed bij een virusscanner die je gratis kunt gebruiken. Op die manier worden de meest populaire virussen onderschept als zij je systeem aanvallen. Ben je echter op zoek naar veel meer opties en instellingen dan is het aan te raden om verder te kijken naar de betaalde pakketten. Uiteraard is het mogelijk om eerst een gratis versie te gebruiken en later te upgraden.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail