Ik gebruik nog steeds geen antivirussoftware. Ben ik nou gek?

Een jaar geleden heb ik mijn schokkend geheim prijsgegeven. Heb ik misschien ooit een prijs moeten betalen, omdat ik het advies van alle veiligheidsdeskundigen bewust heb genegeerd?

Jarenlang ben ik de dienstdoende technische man voor familie en vrienden en mijn “reparatiewerkzaamheden” waren vooral gericht op het verwijderen van malware infecties. Het type infecties is je vast bekend: gekapte browsers, heersende pop ups en ernstig verminderde prestatie van de computer(s).

Ironisch genoeg, was er altijd een of andere type van veiligheidssoftware geïnstalleerd op de betreffende computers, zij het McAfee, Norton of soortgelijke. Als ik mopperde over een PEBKAC (Problem Exists Between Keyboard And Chair – het probleem zit tussen toetsenbord en stoel), een probleem waarvoor eigenlijk de gebruiker zelf verantwoordelijk is, hoewel tegenwoordig in mindere mate (zie “Van een koude Kermis thuis” hieronder) werd ik de onvermijdelijke vraag gesteld: “Wel, welke veiligheidssoftware gebruik jij, dan?”

Geen

Gek? Zo gek als een deur, dank je. Dit is al jaren mijn modus operandi en ik kan zweren op een Wikipedia stapel dat ik nog nooit een probleem heb gehad. Geen virussen, geen spyware, geen rootkits, geen gekapte browser, geen identiteitsdiefstal, geen keylogging, geen Trojaanse paarden.

Ik moest wel mijn wachtwoorden resetten na een database inbraak, dat wel, maar zo’n database inbraak is buiten mijn controle. Het enige dat ik kan beheren is mijn eigen pc en hoe ik omga met het internet. De score, na tien jaar geen gebruik te hebben gemaakt van veiligheidstools van derden, is als volgt: Michael 1 – Hackers 0. En ook nu, een jaar na mijn schokkende openbaring, is de score onveranderd.

Ik besef dat dit tegen elke conventionele wijsheid botst, een wijsheid waar mensen niet eens hun pc durven op te starten, mits het beschermd wordt door een uitgebreide veiligheidssuite. Ik kan het in principe wel begrijpen en sommige gebruikers hebben het zeker nodig, maar ik kan me niet vinden met zowel de prijs die zo’n suite kost als met de invloed die de software kan hebben op de prestaties van mijn computer (hoewel beide, de laatste jaren, sterk zijn gedaald).

Mijn veiligheidsgeheim

Hoe kom ik weg met deze online misdrijf, deze browser blasfemie? Het is niet moeilijk, het is gewoon een simpele truc.

Mijn computer gebruikt Windows 10, een van de veiligste besturingssystemen die Microsoft ooit heeft uitgebracht. (Allemaal samen nu: “Dat zegt niet veel”). Het besturingssysteem biedt, naast de ingebouwde firewall, anti-virus bescherming via Defender (voorheen de zelfstandige Security Essentials), plus SmartScreen om te beschermen tegen malware en phishing. Ook de browser, Internet Explorer, biedt voldoende garanties tegen kapingen en dergelijke, hoewel ik persoonlijk liever Google Chrome gebruik.

Over de browser gesproken, alle moderne browsers, IE, Chrome, Firefox, zijn zelf voorzien van robuuste beveiligingsvoorzieningen en, laten we eerlijk zijn, de browser is de toegangspoort tot vele, misschien tot de meeste infecties. Google Chrome zal je bijvoorbeeld waarschuwen voor verdachte websites voordat hij toegang geeft tot deze sites en de beschikbare “sandboxing” helpt voorkomen dat malware een tab verlaat om een andere te besmetten.

En dat is het. Serieus. Met Windows, mijn browser en mijn router (die natuurlijk zijn eigen firewall heeft) ben ik oké. Maar er is wel een kleine tool die ik gebruik, al was het om als buffer te dienen in momenten dat ik minder voorzichtig ben, en dat is Web of Trust. Web of Trust is beschikbaar als plug-in voor alle browsers en licht de resultaten door, die door Google en andere zoekmachines worden weergegeven. Het idee hierachter is voorkomen dat je op een website klikt die onveilig kan zijn. Dat gezegd…

 

beste antivirus

 

Waar anderen falen met anti-virus-software

Ik moet vaak op mijn hoofd krabben en vraag me af hoe het komt dat mijn kennissen en vrienden te maken krijgen met zulke nare aanvallen terwijl ik ongemoeid door het internet surf. Het enige mogelijke antwoord is dat zij zelf hiervan de oorzaak zijn, hoewel onbewust.

De grote boosdoeners zijn volgens mij onveilige links (zoals je kan vinden in phishing email) en downloads die met spyware zijn besmet. Een klik op de verkeerde link kan je naar een website sturen die, enkel omdat je daar bent geland, malware zal installeren op je pc. Wat de downloads betreft, veel softwarewebsites zitten propvol met advertenties die vermomd zijn als download knopen. Naïef, klik je op een van deze knopen, denkend dat je een bepaald programma zal downloaden, maar wanner je het installeert… pats boem: puur malware!

Dit soort dingen doen me een beetje schuldig voelen omdat ik weleens gebruikers heb doorgestuurd naar soortgelijke pagina’s met gratis software. Ondanks de instructies, die volgens mij duidelijk zijn, eindigen sommige mensen toch regelmatig met een klik op de verkeerde plaats, toch maar een antivirus pakket installeren?

De moraal hier is natuurlijk “kijk, voordat je klikt”. Wanneer het mogelijk is, schuif dan je muis over de link, om te kijken waar het toe leidt en klik niet door als de URL naar iets anders wijst dan je zou verwachten. Blijf ook af van opvallende “Download” knoppen. Vaak is het programma dat je zoekt bereikbaar via een klein onopvallende link en niet via een knop.

Leer ook spam herkennen als je hem tegenkomt. Maildiensten zoals Gmail zijn zeer goed met het wegfilteren van spam uit je email, maar heel soms gebeurt het dat dwalende troep er tussendoor glipt en vaak is dat een phishing bericht die tot problemen kan leiden

En nu je toch bezig bent, hou eens op met de download van illegale muziek en films. Dit is niet alleen illegaal, maar ook een trefzekere manier om malware op je computer te krijgen. Maak, in hemelsnaam, altijd backups en bewaar je belangrijke gegevens zowel lokaal als in de cloud.

Van een koude kermis thuiskomen

Kortgeleden, zijn twee geliefde familieleden slachtoffer geworden van ransomware, een groeiend veiligheidsprobleem( hadden ze nou maar een virusscanner geinstallerd. Zoals ik al zei, ben ik degene die in actie moet komen wanneer virusproblemen opduiken, maar dit was voor mij een complete verrassing. Ik was nooit eerder met ransomware in contact gekomen en was hulpeloos om de door mijn familieleden opgelopen schade ongedaan te maken.

En wat voor schade: al hun gegevensbestanden (Word, Excel en ga maar door) waren onherroepelijk versleuteld en onleesbaar, toen ze werden geopend in hun respectievelijke programma’s. Nou ja, niet onherroepelijk, de hackers boden triomfantelijk aan dat ze de bestanden zouden decoderen voor slechts 600/700 euro.

Jakkes! Ondanks al mijn inspanningen, kon ik geen speciale truc, geen reddend virusscanner vinden om deze dieven te dwarsbomen en de gegevens vrij te maken. Dit is eng spul en het deed me zeker een beetje harder denken over mijn benadering van computerveiligheid. Ik heb toch niets veranderd aan mijn manier van doen. De reden is dat ik toch weet dat ik niet ten prooi zal vallen aan phishing methodes en dubbelzinnige downloads die de deur naar ransomware opengooien. En ik maak regelmatig backups!